Gratis tips

Hur stressad är du? Testa dig!

Pressreleaser som säljer

Bättre och billigare trycksaker

Fler tips

Länkar: Hitta relaterad info på World Wide Web

phebe@pley.se

Sidan uppdaterad
2016-07-24

Webdesign:
www.eline.se

 

 


Portfolio
Se några av Pleys
tidigare jobb >>

Referenser
Våra kunder har ordet >>

 Hantverk och gåvor för representation >>

 Ladda ner kostnadsfri inspirationsbok >>

 

 
  Till en "skoltrött" företagare

När våren kommer märker jag på mina barn att allt ett tag går mycket trögare än resten av året. Läxorna känns jobbigare och fler och när väckarklockan ringer kan det vara svårt att få dem att sätta fötterna utanför sängen.

I min roll som företagare kan jag känna igen mig i deras skoltrötthet. För att motivera mig själv de trögare dagarna har jag skrivit en liten minneslista...

1/ Ensam är inte starkast
Bygg egna eller gå med i något spontant eller organiserat nätverk. Det kan vara intressegrupper, föreningar eller branschklubbar. Där kan du hitta inspiration och helt säkert lära dig nytt och kanske till och med ett och annat uppdrag.

2/ Vårda dina kunder
Att det är enklare och billigare att behålla en gammal kund än att skaffa en ny, är något som alla säljproffs säkert skriver under på. Var därför aktiv i din kundvård, håll kontakten, visa intresse, lyssna efter nya behov hos dina uppdragsgivare så att du är beredd när det är dags för köp igen.

3/ Var organiserad
Planera, genomför och utvärdera. Hitta system för din administration; mejl och posthantering, fakturering, kundvård och uppföljningar.

4/ Värna vanorna
Bestäm fasta arbetstider, ät lunch och ta raster på bestämda tider varje dag. Bryt inte detta för att du kommit in i ett arbetsskov och inte vill avbryta skaparflödet. Under vissa perioder kan det vara nödvändigt att arbeta mycket, men låt detta höra till undantagen istället för reglerna.

5/ Värna privatlivet
Vårda dina relationer. Ta dig tid med familj och vänner. Sätt en gräns mellan arbete och fritid, även om ditt arbete också är ditt stora intresse i livet.

6/ Håll koll på "kulorna"
Pappersarbete, bokföring och ekonomi ägnar sig många soloföretagare åt en gång per år, precis innan deklarationen. Men det lönar sig att ha koll på "kulorna" året runt.

Då kan du planera din verksamhet bättre, vet när du behöver lägga på ett extra kol och behöver inte få några obehagliga överraskningar vid årets slut.

7/ Skaffa en buffert
Skilj på företagets och dina privata pengar. Om du har några månadslöner på banken kan du ta lite semester när du behöver och du kan också tacka nej till uppdrag du inte vill ha.

8/ Utveckla dig själv och företaget
Avsätt tid för att tänka igenom företagets utveckling. Har du kunskaper som du skulle kunna sälja som tjänster? Behöver du uppdatera ditt kunnande för att bevara kunder eller få nya uppdrag? Specialisera dig?

På de flesta arbetsplatser får personalen då och då kompetensutveckla sig. Gör det du också, både i praktiska branschkunskaper och sådant som har med din roll som företagare att göra.

9/ Gör "något annat"
Ibland kan det vara bra att tillfälligt bryta sina vanor, att göra något helt annat en stund, för att arbetsinspirationen ska återvända. Kanske plantera om ett par blommor, lyssna på musik, rensa ogräs i trädgården, klippa gräset, måla om staketet, skotta snö, städa kontoret, läsa en bra bok.

Om du har ett stort och brådskande uppdrag att bli klar med och hjärnan arbetar på övervarv är kanske en promenad precis det du behöver för att reda ut trassliga tankar.

10/ Sköt om dig själv
Sköt din fysiska hälsa. Ta pauser från skrivbordet och rör på dig. Ät bra mat. Gå promenader.

11/ Lyssna på din kropp
Var vaksam på signaler från din kropp. Har du: Sömnbrist? Magont? Koncentrationssvårigheter? Dåligt minne? Irritation? Ryggont? Eller känner du dig ofta lågstämd?

Källor:
Ann-Marie Schröder, Frilans Riks
Maud Ahlenmark, Servicebolaget
Nina Jansdotter, Nova Coaching

Klicka för att läsa mer på:
Redaktionen.se