Gratis tips

Hur stressad är du? Testa dig!

Pressreleaser som säljer

Bättre och billigare trycksaker

Fler tips

Länkar: Hitta relaterad info på World Wide Web

phebe@pley.se

Sidan uppdaterad
2016-07-24

Webdesign:
www.eline.se

 

 


Portfolio
Se några av Pleys
tidigare jobb >>

Referenser
Våra kunder har ordet >>

 Hantverk och gåvor för representation >>

 Ladda ner kostnadsfri inspirationsbok >>

 

 
  Tomas Sjödin om att orka

Tomas Sjödin är flerbarnspappan, maken, pastorn, författaren och föreläsaren som syns i olika sammanhang runt om i Sverige. På en föreläsning i Hallstahammar talade han under rubriken "Var får man orken ifrån?"

Jag snodde med mig några tankar från honom och vill ge dem vidare till dig. Det är en handfull lösryckta citat, men kanske någon tanke träffar dig:

Orkeslöshet = ensamhet
En av de faktum Tomas Sjödin tog upp var att orkeslöshet och ensamhet ligger väldigt nära varandra. Det är en sanning så god som någon för de flesta soloföretagare.

När det inte känns som jag orkar träffa en enda människa, därför att jag suttit i min källare och skrivit vecka ut och vecka in och de enda levande varelser jag träffat på mycket länge är familjen. Det kanske är då jag behöver söka mig ut och boka en lunch- eller fikaträff — för att äta, prata företagande eller väder och vind, prata ryggvärk och skrivkramp eller bara sitta tysta tillsammans med en annan människa.

En orkeslös morgon ville Tomas avboka ett möte med en kollega, på grund av trötthet. Kommentaren han fick förändrade hans dag: "Vill du vara trött själv eller ska vi vara trötta tillsammans?"

"Tröttas" som en båt
När en båt blivit gles och otät kan ett sätt att få den sjöduglig igen vara att sänka ner den i vattnet vid strandkanten, lägga några tunga stenar i den så att den inte har en chans att flyta upp och sedan låta den ligga där i några veckor.

Det kallas för att "trötta" båten. Trät suger då åt sig vatten och sväller. När det är dags att ta upp den igen, har springorna mellan plankorna försvunnit och båten läcker inte mer.

På samma sätt kan det vara för oss människor. När tröttheten är så stor att vi inte orkar bära den, då kan det hjälpa att sjunka ner "under ytan" och bli kvar i sin egen trötthet tills man tätnat och mognat och blivit sjöduglig igen.

"Jag har inte tid. Jag har inte råd..." Kanske tänker du så. Uppdrag måste klaras av, pengar måste in till uppehållet, till skatter och avgifter.
Men har du tid och råd att ta slut i förväg? Hur länge kan du flyta omkring med stora hål? Kanske behöver du bara ligga och "trötta" en dag eller två. (Jag gör också mitt bästa för att ta till mig de här orden och försätta dem i praktik i mitt eget halvstressiga liv ...)

Hasandets sköna konst
"Själen behöver också gå i morgonrock ibland."

I vår överaktiverade tidsålder när minuterna är dyrbarare än guld, informationsflödet väller över oss som ett godståg utan bromsar och inga pauser känns tillåtna, då är kanske allt vi behöver för att orka komma igen att ta ett avbrott från plikter och uppgifter.

"Det är glädjande att höra att du gått och dragit benen efter dig hela dagen. Det har du igen senare." (Martin Lönnebo till Tomas Sjödin under ett av deras många samtal om livet.)