Gratis tips

Hur stressad är du? Testa dig!

Pressreleaser som säljer

Bättre och billigare trycksaker

Fler tips

Länkar: Hitta relaterad info på World Wide Web

phebe@pley.se

Sidan uppdaterad
2016-07-24

Webdesign:
www.eline.se

 

 


Portfolio
Se några av Pleys
tidigare jobb >>

Referenser
Våra kunder har ordet >>

 Hantverk och gåvor för representation >>

 Ladda ner kostnadsfri inspirationsbok >>

 

 
 

Grisar lär ut gott ledarskap

Vi har mycket att lära av vår trubbnosige vän grisen. Även människor kan behöva vältra sig i gyttja och böka omkring i ett potatisland för att orka med vardagens rutiner.

Det menar Mattias Haglund och Nina Jansdotter, författare till boken Pig Management - Läsebok för karriärgrisar, som släpps i dagarna på förlaget Pinestream Publishing.

Boken är lättsamt skriven med många verbala knorrar. Den bygger på metaforen om svinstallets likhet med ett kontorslandskap. Som grisar instängda i boxar tvingas människor vara produktiva dagarna i ända.
- Många känner sig illa behandlade på sina arbetsplatser och upplever att de inte har någon möjlighet att påverka sin arbetssituation, förklarar Nina Jansdotter, beteendevetare, karriärcoach och föreläsare inom personlig utveckling.

Mattias Haglund, idéns upphovsman, är kreatör och ordkonstnär och arbetar sedan sex år med svinavel.
- Ordet karriärgrisar i undertiteln är en parallell till börsvärldens "finansvalpar" och det illustrerar så bra hela tanken med "pig management".
- Det speciella med svinavel är nämligen att varje individ i en avelsbesättning är rangordnad efter vissa kriterier. Precis som människor gör de karriär och den som inte håller måttet slaktas bort, berättar han.

Vi får lära känna huvudpersonen Grisidor och hans medgrisar på MegaPork AB, när de utmanar systemet och försöker förändra det inifrån. Det visar sig vara lättare sagt än gjort med en företagsledning som inte uppmuntrar till eget tänkande. Och när det går riktigt illa kan de bara trösta sig med att de till sist kommer att ses i Paragriset.
- Jag tror att många kan känna igen sig. De flesta har väl haft en ledargalt som inte varit så bra som chef, säger Nina Jansdotter.

Jan-Åke Alvarsson, docent i kulturantropologi vid Uppsala universitet, menar att Pig Management inte har så mycket att tillföra ur antropologins synvinkel. Idén med att överföra mänskligt beteende till djurens värld används i många kulturers berättelser världen över. Grisen finns däremot inte med så ofta.
- Inom bondesamhället hade människor inte någon nära relation till sina grisar. Man kunde inte ena dagen vara kompis med dem för att sedan slakta och äta dem, förklarar han.
Samtidigt tycker han att det passar att använda just den metaforen för arbetslivet.
- Bilden bygger på identifikationen med en föreställningsvärld som är lagom långt borta. Vi vet ganska mycket om hur grisar lever, men vi har ändå en viss distans - de bor inte på vår bakgård längre.

Carina Kindkvist, ledande inom coachförmedling i Norden, är positiv till Pig Management.
- Boken är klipsk och speglar ett antal typiska scenerier och människoprofiler på ett lättillgängligt sätt. Det som händer i boken är realistiskt och rollerna existerar på många företag även om det inte alltid är så tydligt.
Carina Kindkvist anser att det är ett smart koncept som även skulle gå att använda i coachningssammanhang.
- Det är lätt att känna igen sig och sin omgivning i griskaraktärerna. Boken skapar ett ofarligt språk, som går att använda till att ta upp situationer och konflikter på ett neutralt sätt, säger hon.

Pig Management är första boken i en trilogi om Grisidor och hans vänner. Bok nummer två är en fördjupning och har arbetsnamnet Pärlor för svin. Leken är över och allvaret kan börja.

Bokfakta:
Titel: Pig management - Läsebok för karriärgrisar
Författare: Mattias Haglund och Nina Jansdotter
Förlag: Pinestream Publishing
Boken finns: Går att beställa på http://www.pigmanagement.se
Genre: Edutainment, en kombination av underhållning och lärande.

 

(Artikeln är tidigare publicerad i Dagen 04-06-15.)